OLASZORSZÁGI BORRÉGIÓK
ABRUZZO
A kifinomult „Fantini by Farnese” borok a Farneto-völgyből és az Abruzzo régió más fontos birtokairól származó, preciz alapossággal válogatott szőlőből készülnek. Érlelésük a Caldora kastély gyönyörű pincéiben fejeződik be, Ortona területén, egy történelmi épületben, amelyet a vállalat fel akart újítani a kulturális örökség és a szőlészeti hagyományok védelme érdekében.
A tehetséges, fiatal borászokból és agronómusokból álló csapatuk, két nemzetközileg elismert szupertanácsadó vezetésével minden munkáját az egyes gyártási szakaszok gondozásának szenteli. A cég a legapróbb részletekig a minőség új távlatai felé terelte a Fantini borokat: a csúcsborok esetében például kétszeres és szigorú szelekciót végeznek az egyes szőlőkből, abban a hitben, hogy csak a legjobb bogyókat lehet nagy borokká alakítani. .
A régióban található pincészetek:
TOSZKÁNA
Chianti területei, amelyek ma már az UNESCO világöröksége részei, a világ bortermelésének zászlóshajói.
A hatalmas szőlőbirtokok körüli középkori falvak, e vidék egyedülálló jellegzetes termékei és Toszkána egészséges levegője valódi tapasztalatokban és karakterekben gazdag borokat szül.
A régióban található pincészet:
BASILICATA
A Vulture vidék környéke tele van nagy szenvedéllyel és remek borokkal.
A múlt vulkanikus tevékenysége fontos ásványi anyagokkal gazdagította a talajt, a száraz és száraz éghajlat pedig ideális feltételeket teremtett a különösen édes, nagyszerű ízű szőlők termesztéséhez.
Az emberi jelenlét és a vidéki hagyományok hozzájárulnak ahhoz, hogy a környék borai egyedülálló és megismételhetetlen ízélménnyé váljanak.
A régióban található pincészet:
PUGLIA
Meggyőződve arról, hogy a minden részletre való rögeszmés odafigyelés különbséget tesz, a vállalat szigorúan követi a betakarítás kényes szakaszait: a szőlőt kézzel kora reggel, hajnal előtt szüretelik, hogy garantálják a legjobb aromás összetettséget; az ép szőlőt azután a pincébe viszik, ahol megkezdik és befejezik a borászati folyamatot a szakértő borászok felügyelete alatt, akik követik őket az öregedésig és a palackozásig.
A bennünket érdeklő őshonos szőlők közül a Primitivo mellett megtalálható a Negroamaro és a Malvasia Nera, mindkettő fekete szőlő; a fehérek között a Verdeca.
A jövőbeni tervek között szerepel a Salento kevésbé ismert fajtáinak híressé tétele, továbbra is népszerűsítve nemcsak a vállalati márkát, hanem Puglia egész földjét az egész világon.
A régióban található pincészetek:
SZICÍLIA
Szicília, Isten ajándéka
Szicília bortermelési területe magában a szigeten (a Földközi-tengeren a legnagyobb) kívül a Lipari-szigeteket és a Pantelleriát is magában foglalja. A szőlőültetvények területe Olaszországban a legfontosabbak közé tartozik, mintegy 107 000 hektár (körülbelül kétszer akkora, mint egy régió, például Emila-Romagna vagy Toszkána, és körülbelül 15% -kal több, mint Puglia). Szicília kb. 60% -ban dombos, 25% -a hegyvidéki, a fennmaradó 15% pedig sík.
Szicília gazdag történelemben, művészetben és kultúrában, de mély és ősi borhagyományokkal rendelkező régió is. A régió számtalan természetes szépségével és illatával elbűvöli a látogatót az ételek sokfélesége és borainak varázsa miatt.
A régióban található pincészetek:
VENETO
Veneto, a prémiumok földje
Veneto valamivel kisebb, mint Olaszország többi fő bortermelő régiója, azonban több bort termel, mint bármelyik. Földrajzi, kulturális és borstílusi szempontból átmenetet jelent
Veneto olyan borokkal szerzett elismertséget, mint a Valpolicella, Amarone, Soave és Prosecco.
Veneto vörösborok hatalmas portfóliójával van felvértezve frissítő fehérjeihez, mint például a Soave és a pezsgő Prosecco.
Mára a régió borainak több mint 25 százalékát DOC/DOCG címen készítik és értékesítik.
A régióban található pincészetek:
FRIULI
A Friuli-Venezia Giulia szőlőültetvényeinek nagy része a régió déli felében található, beleértve a Collio Goriziano, Colli Orientali del Friuli, Isonzo és Carso nagy borvidékeit.
A Lison-Pramaggiore régió Venetoval közös. Kisebb régiók, mint Annia, Aquileia, Grave és Latisana a régió középső és nyugati részén, Pordenone városa körül helyezkednek el. Ezek a kisebb régiók hordalékos síkságokon helyezkednek el, ahol a talaj kavicsból és homokból áll. Az itt készült borok könnyebbek és kevésbé elegánsak, mint a nagyobb déli borvidékeken készült friuli borok.
Más Friuli régiókkal ellentétben, amelyek 100%-ot igényelnek, a Graves és Aquileia zónában a fajtabornak csak a szőlőfajta 85%-ára van szüksége, míg a Latisana és Annia zónákban 90%-ra. Ezekben a zónákban több vörösbort állítanak elő, mint a Friuli többi részén, a Merlot, a Cabernet Franc és a Cabernet Sauvignon a vezető fajták.
A frizzante és a spumante stílusokat a Chardonnay, a Pinot bianco, a Pinot grigio, a Friulano és a Verduzzo borokból állítják elő.
A régióban található pincészetek: